Hónap: 2016. október

Emlékmű az elesetteknek

img_0003

Legyen a Vérmező a szabadságharcban elesett hősök temetkezési helye

“Ferenczy Béni, Medgyessy Ferenc, Makrosz Agamemnon és több más neves szobrászművészünk…igen érdekes tervet nyújtottak be az elesett szabadságharcosok emlékének megörökítésére.

-Hogy az elesett hősöknek méltó emléket állíthassunk, azt kívánjuk mi magyar szobrászok, hogy egy emlékmű megalkotásában az egész ország, az egész magyar nép részt vehessen. Ez a szobrászati és építészeti munka a nép munkájává úgy alakulhat, ha egy hegyet emelünk a Vérmező közepén, amelyen már ezelőtt is a magyar forradalmárok vére hullott. Úgy képzeljük el, hogy az ország minden részéből mintegy áldozatként összehordott földből emeljük ezt a hegyet. Körben elhelyezett kőtáblákon a hősi halottak nevei legyenek bevésve. A hősök dombján a földet szállító 19 vármegye jelképeként 19 facsemetét ültessenek el…”

(Magyar Ifjúság 1956 november 1.)

A forradalom becsülete

Biztosan mindenki hallott vagy olvasott a forradalom tisztaságáról, a harcok alatt megsérült kirakatokról és boltokról melyeket nem fosztott ki senki. A Hétfői Hírlapban két beszámolót is találtunk ebben a témában. Nem feledkezhetünk meg a vidék forradalmáról sem, több napilap is külön cikket szentelt a vidéki eseményeknek.

(tovább…)

Pesti pillanatképek

“A pesti utcákon

A Nyugati-pályaudvar csodálatosképp épen maradt órája rendületlenül mutatja a pontos időt…A házakon mindenfelé nemzetiszínű zászlók. Az utcákon, körutakon sétáló emberek elfacsarodó szívvel nézik a kitört ablakokat, kirakatokat, találatot kapott házakat, leszakadt villamosvezetékeket, felborított teherautókat, villamosokat…” (Néphadsereg-A honvédelmi minisztérium központi lapja)

(tovább…)

1956 október 25. Nagy Imre rádióbeszéde

Nagy Imre a dolgozó nép elleni szocialista rend megdöntésére irányuló fegyveres ellenforradalmi támadásnak nevezi az október 24.-i eseményeket, a felkelőket a büntetlenség ígérete mellett ismét fegyverletételre szólítja fel, és bejelenti, hogy a magyar kormány tárgyalásokat kezdeményez a szovjet haderők Magyarországról való kivonásáról.

(tovább…)